Van oude kleuren

In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf en de Hoge Raad van Adel hebben restauratoren in opleiding van de Universiteit van Amsterdam afgelopen december en januari kleurhistorisch onderzoek gedaan naar de originele kleurstelling van het interieur van Nassaulaan 2b in Den Haag

Sinds 1996 is de secretarie van de Hoge Raad van Adel in dit pand gevestigd. Tijdens het onderzoek werden hout- en marmerimitaties van hoge kwaliteit aangetroffen. Zij geven een beeld van de rijke eerste ‘uitmonstering’ van het interieur.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Haags Gemeentearchief
Nassaulaan, gezien van de Mauritskade, circa 1908. Rechts het huizenblok uit 1897 met links de woning van de familie Scheltus

De secretarie maakt onderdeel deel uit van een huizenblok dat in 1897 door architect Pieter Lammens (1852-1930) is neergezet aan de Nassaulaan. Het pand Nasaulaan 2b werd tot 1924 bewoond door de familie Scheltus en diende later onder meer als pension. Het is zeer waarschijnlijk dat Louis Couperus (1863-1923) het pand literair heeft vereeuwigd in zijn beroemde roman Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan uit 1906, waarin de jarenlange vriendschap tussen twee oude mensen centraal staat.

In de roman staat een lange passage, waarin de oude heer Takma zijn vriendin mevrouw Dercksz bezoekt in haar huis aan de Nassaulaan. De passage bevat ook een beschrijving van de voorkamer van mevrouw Dercksz op de eerste verdieping:

De kamer, netjes, eenvoudig, met wat portretten hier en daar in lijsten, als enige versiering tussen de gepolitoerde, zwartglimmige meubels, wijnrood de canapé, de stoelen; en in de etagère wat glinstering van porcelein. De porte-brisée, dicht, gaf toegang tot de slaapkamer: niet meer dan deze twee vertrekken bewoonde de oude vrouw; haar lichte maaltijd gebruikte zij in haar stoel.

In hoeverre Couperus zich in zijn beeldende beschrijving heeft laten inspireren door de inrichting van Nassaulaan 2b, is onduidelijk. Wel weten we dat hij een goede bekende was van de bewoner van het huis, mr. Gerard Adriaan Scheltus (1879-1943), notaris en later chef kabinet van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Zeker is ook dat Couperus in zijn roman een sprekende illustratie geeft van een ouderwets interieur van een voornaam Haags huis rond 1900.

Het ligt in de bedoeling om in ieder geval de benedenverdieping van het pand in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

Vergroot afbeelding
Beeld: Hoge Raad van Adel
Tijdens het onderzoek naar de verflagen van de lambrisering in de hal van Nassaulaan 2b kwam fraai imitatiemarmer tevoorschijn