Presentatie wapen, vlag en ambtsketen De Ronde Venen

Maandag 9 januari jongstleden presenteerde de gemeente De Ronde Venen tijdens een speciale bijeenkomst het nieuwe gemeentewapen, de gemeentevlag en de ambtsketen van haar burgemeester. De bijeenkomst vond plaats in het gemeentehuis te Mijdrecht.

De bijeenkomst stond vooral in het teken van de nieuwe ambtsketen, die op een bijzondere wijze tot stand is gekomen. De ambtsketen is gemaakt door drie plaatselijke juweliers en is vervaardigd van omgesmolten oud zilver dat door ruim 40 inwoners voor dat doel aan de gemeente was gedoneerd. Zij waren speciaal voor de onthulling uitgenodigd en mochten als eerste het waardigheidsteken bewonderen. De secretaris en eerste medewerker van de Hoge Raad van Adel waren daarbij aanwezig.

Vergroot afbeelding
Beeld: Hoge Raad van Adel
Burgemeester van gemeente De Ronde Venen M. Divendal met ambtsketen, te midden van het ingelijste wapendiploma en de vlag van de gemeente
Vergroot afbeelding
Beeld: Hoge Raad van Adel
Penning van de nieuwe ambtsketen met het wapen van gemeente De Ronde Venen

De ambtsketen van de burgemeester heeft een penning met aan de ene zijde het nieuwe gemeentewapen en aan de andere zijde het Rijkswapen. Kerken en andere bekende bouwwerken die in de acht gemeentelijke kernen staan, zijn afgebeeld op schildjes tussen de schakels. In een informatieve film werd de totstandkoming van de ambtsketen getoond.

Aan de basis van de vlag en de ambtsketen staat het gemeentewapen van De Ronde Venen. Dit wapen werd na advies van de Hoge Raad van Adel bij Koninklijk besluit van 30 augustus 2016 aan de gemeente verleend. Het gevierendeelde wapen is samengesteld uit de wapens van de gemeente De Ronde Venen van vóór 2011 (verleend in 1989) en de gemeente Abcoude (verleend in 1948).