Dag van de Heraldiek 2017

Zaterdag 29 april hield onze collega Jos van den Borne een lezing over de Hoge Raad van Adel als heraldisch college voor adel en overheid. De lezing vond plaats op de ‘Dag van de Heraldiek 2017’ die was georganiseerd door het Nederlands Genootschap voor Heraldiek.

Vergroot afbeelding
Beeld: Hoge Raad van Adel
Jos van den Borne, medewerker van de Hoge Raad van Adel, vertelt over de werkzaamheden van de Raad op het gebied van de adellijke wapens en de overheidsheraldiek tijdens de Dag van de Heraldiek op 29 april 2017 in Den Bosch

De Hoge Raad van Adel is sinds zijn instelling op 24 juni 1814 nauw betrokken bij de vaststelling en registratie van wapens van de Nederlandse adel en de wapens van de overheidsorganisaties in ons land. In het begin werd die taak vrij ruim ingevuld, want onder de wapens die met medewerking van de Raad werden bevestigd of verleend waren ook wapens van particuliere verenigingen en andere organisaties.

In de eerste helft van de 19e eeuw adviseerde de Hoge Raad van Adel de Koning bovendien enkele malen over wapens van niet-adellijke personen, vaak in die gevallen waarin naamswijzigingen gepaard gingen met de aanpassing van de familiewapens. Ook die wapens komen voor in de wapenregisters van de Raad.

De Dag van de Heraldiek vond plaats in een daarvoor bij uitstek geschikte locatie, in het Zwanenbroedershuis aan de Hinthamerstraat in Den Bosch. In dit huis komt de  Illustre Lieve Vrouwe Broederschap bijeen, waarvan de rijke geschiedenis terug gaat tot 1318.

Deelnemers aan de heraldische dag konden gedurende de hele dag ook een Heraldische Markt bezoeken, waar verenigingen en werkgroepen die zich met wapenkunde bezig houden en heraldisch kunstenaars zich konden presenteren.

Vergroot afbeelding
Beeld: Hoge Raad van Adel
Heraldische Markt met presentaties van heraldische verenigingen en werkgroepen en heraldisch kunstenaars in de grote zaal van het Zwanenbroedershuis tijdens de Dag van de Heraldiek 2017