Een gekostumeerd bal in 1867

Ruim 150 gasten waren aanwezig op een groot gekostumeerd bal dat A.N.J.M. baron van Brienen van de Groote Lindt en zijn echtgenote M.L.O.N. barones van Tuyll van Serooskerken op 19 maart 1867 hielden in Den Haag.

In aanwezigheid van onder andere de Prins van Oranje dansten zij tot diep in de nacht. Ter herinnering aan het bal werden portretfoto’s van de gastheer en gastvrouw en van de gasten gemaakt. Daarop poseren zij in hun fantasierijke kostuums.

Door tussenkomst van jhr. mr. A.W.G. van Riemsdijk ontving de Hoge Raad van Adel van jhr. mr. A.A. Loudon een prachtig fotoalbum ten geschenke. Het album bevat 48 portretfoto’s van gasten die op het feest aanwezig waren. Het fotoalbum begint met twee foto's van de Prins van Oranje. Sommige foto’s zijn zeer fraai ingekleurd.

Het tweede deel van het album bevat foto’s van 48 heren en 5 dames in de vorm van zogenoemde 'cartes de visite'. Waar de namen van de gasten op het bal van 1867 in het eerste deel van het album summier zijn weergegeven, ontbreken hier helaas de onderschriften.

De Hoge Raad van Adel zal een beschrijving van het album maken en het vervolgens beschikbaar stellen voor onderzoek.

Vergroot afbeelding
Beeld: Hoge Raad van Adel
Twee foto's van de Prins van Oranje in het fotoalbum van het gekostumeerd bal in 1867
Vergroot afbeelding
Beeld: Hoge Raad van Adel
Gasten gefotografeerd in hun fantasierijke kelding tijdens het gekostumeerd bal van 1867