Staf Zweeds Riddarhuset te gast bij de Hoge Raad van Adel

Donderdag 7 september j.l. bracht de staf van Riddarhuset een bezoek aan de secretarie van de Hoge Raad van Adel in Den Haag.

Riddarhuset is het monumentale huis van de Zweedse adel, gelegen in de oude binnenstad van Stockholm. Het paleis is gebouwd tussen 1641 en 1672 door verschillende architecten, onder wie de Nederlander Joost Vingboons die ook het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam heeft gebouwd.

In Riddarhuset kwam en komt de Zweedse adel in vergadering bijeen. Hier beheert de staf de ruim 300 adelsfondsen waaruit beurzen en steungelden worden gefinancierd en begeleidt hij de culturele en toeristische activiteiten van het huis van de adel. In Riddarhuset berusten ook de genealogische en heraldische verzamelingen van de Zweedse adel en wordt het Zweedse adelsboek, Sveriges Adelskalender, samengesteld.

Vergroot afbeelding
Beeld: Hoge Raad van Adel / Hélène van Domburg
De staf van Riddarhuset uit Stockholm bracht op donderdag 7 september 2017 een bezoek aan de Hoge Raad van Adel

Het bezoek van de Zweedse delegatie aan de secretarie was zowel voor de gasten als voor de Hoge Raad van Adel zeer informatief. Voorzitter en eerste medewerker van de Hoge Raad van Adel gaven een toelichting op de taken van de Raad ten aanzien van de Nederlandse adel en de heraldiek van adel en overheden in ons land. De algemeen secretaris van Riddarhuset, Erik Drakenberg, hield vervolgens een boeiend historisch verhaal over het ontstaan en de rol van de adel in Zweden en lichtte de verschillende werkzaamheden van de kanselarij van Riddarhuset toe.

Het bezoek werd afgesloten met een lunch en een bezoek aan het huis van de Johanniter Orde in Nederland aan het Lange Voorhout in Den Haag.