De baronetcy Boreel of Amsterdam

De familie Boreel is de enige Nederlandse familie waarin de Engelse erfelijke titel baronet wordt gevoerd. De titel gaat terug tot de Amsterdamse diplomaat Willem Boreel (1591-1668), die op 21 maart 1645 door Koning Karel I werd verheven tot baronet.

Boreel verbleef in Engeland om uit naam van de Staten-Generaal te bemiddelen in de geschillen tussen de koning en zijn parlement – een poging die overigens geen succes had. De baronetcy Boreel of Amsterdam vererft sinds de dood van Willem Boreel bij eerstgeboorte en uitsluitend in mannelijke lijn.

Sinds 1814 behoort de familie Boreel tot de Nederlandse adel. De leden van de familie voeren het predikaat jonkheer en jonkvrouw. De baronets Boreel onderscheiden zich heraldisch van hun familieleden doordat ze een hartschild voeren met de 'Red Hand of Ulster'. Dit oude Ierse symbool is als wapenfiguur (in de vorm van een hartschild of vrijkwartier) verbonden met de baronetcy sinds de instelling van de titel door koning Jacobus I in 1611 na de onderwerping van Ulster.

Vergroot afbeelding
Beeld: Hoge Raad van Adel
Jonkvrouw Reiniera Boreel tekent de Statutory Declaration. Staand van links naar rechts: Marc Scheidius, secretaris van de Hoge Raad van Adel, jonkheer Pieter de Savornin Lohman, voorzitter van de Hoge Raad van Adel, en jonkheer Stephan Gerard Boreel, 14e baronet
Vergroot afbeelding
Beeld: Hoge Raad van Adel
Draagteken voor baronets met in het schild de ‘Red Hand of Ulster’

Sinds het overlijden van Francis David Boreel (1926-2001), 13e baronet, was de titel dormant (slapend). Op woensdag 24 januari jongstleden legde diens oudste dochter jonkvrouw Reiniera Boreel op de secretarie van de Hoge Raad van Adel in Den Haag een zogeheten Statutory Declaration af. Daarin verklaart zij dat jonkheer Stephan Gerard Boreel, stammend uit een andere tak van de familie, haar vader opvolgt als 14e baronet. Met deze verklaring kan het College of Arms in Londen, dankzij bemiddeling van de Hoge Raad van Adel, een ingewikkelde opvolgingsprocedure afsluiten en de naam van jonkheer Stephan Gerard Boreel op de Official Roll of the Baronetage plaatsen. Deze lijst telt momenteel meer dan 1200 namen.