Krijgsmachtemblemen online

De website van het Ministerie van Defensie biedt sinds kort een overzicht van alle actuele, officiële emblemen binnen de krijgsmacht. Ze zijn voor die gelegenheid opnieuw getekend op basis van de oude tekeningen.

Emblemen worden officieel vastgesteld door de commandant van het krijgsmachtdeel na goedkeuring door de commandant en een speciale traditiecommissie binnen het krijgsmachtdeel. De emblemen worden onder andere gevoerd door schepen en walinrichtingen van de Koninklijke Marine, door wapens, regimenten, korpsen en dienstvakken van de Koninklijke Landmacht en door vliegbases en squadrons van de Koninklijke Luchtmacht. Militairen dragen ze op hun uniform, bijvoorbeeld op baret, kraag of mouw.

De Hoge Raad van Adel brengt sinds 1949 heraldisch advies uit over de samenstelling van de krijgsmachtemblemen, met name die van de Koninklijke Marine en de Koninklijke Luchtmacht.

Vergroot afbeelding
Beeld: Ministerie van Defensie
Embleem van het Marine Steunpunt Pointe Blanche op Sint Maarten

Een recent advies van de Raad betrof het embleem van het Marine Steunpunt Pointe Blanche op Sint Maarten, dat vervolgens bij beschikking van de Commandant Zeestrijdkrachten van 29 juni 2017 is vastgesteld.

De omschrijving van het embleem, geplaatst in de gebruikelijke omlijsting voor schepen, walinrichtingen en diensten van de Koninklijke Marine, luidt: In zilver een Antilliaanse leguaan van sinopel, gezeten op een rots van natuurlijke kleur, uitkomende uit de linker schildrand. Embleemspreuk: ALTIJD BEHULPZAAM in Latijnse letters van sinopel op een lint van zilver.