Het Binnenhof en de Hoge Raad van Adel

Maandag 12 november vond in de Rolzaal van het Binnenhof de presentatie plaats van Interieurs van het Binnenhof. Het boek geeft een unieke inkijk in de verscheidenheid van interieurs achter de gevels van de Ridderzaal, de Eerste en Tweede Kamer, het Oud en Nieuw Stadhouderlijke Kwartier, de Raad van State, het Ministerie van Algemene Zaken en het voormalige Ministerie van Koloniën en Departement van Justitie.

De Hoge Raad van Adel vergaderde van 1883 tot 1937 in een groot vertrek boven de zaal van de Ministerraadkamer op het Departement van Justitie. Beide vertrekken waren ontworpen door rijksbouwmeester C.H. Peters.

Als we de kritiek vanuit de Tweede Kamer uit omstreeks 1880 mogen geloven, was de vergaderruimte van de Hoge Raad van Adel nog fraaier dan de kamer van de minister van Justitie, aan wie de Raad in deze tijd zijn advies uitbracht. De imposante vergaderzaal werd gedomineerd door een schouwboezem met de zestien kwartierwapens van Koning Willem III.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Dick Valentijn
Vergaderzaal van de Hoge Raad van Adel aan de Nassaulaan 2-b in Den Haag met het oorspronkelijke meubilair van de Raad

Het oorspronkelijke meubilair van de Raad is bij de opeenvolgende verhuizingen die de Raad na 1937 maakte altijd meeverhuisd en is ook nu nog in gebruik in het pand van de Raad aan de Nassaulaan 2-b.

Interieurs van het Binnenhof. Verscholen erfgoed in beeld is een publicatie van de gemeente Den Haag (afdeling Monumentenzorg en Welstand), de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Rijksvastgoedbedrijf en het Atelier Rijksbouwmeester en werd uitgegeven door Stokerkade. De tekst is geschreven door Paula van der Heiden, de fotografie werd verzorgd door Dick Valentijn.