Wapen en vlag van de gemeente Noordwijk gepresenteerd

Op dinsdag 17 november jongstleden heeft de secretaris van de Hoge Raad van Adel, Marc Scheidius, tijdens een feestelijke, deels virtuele bijeenkomst het wapendiploma van Noordwijk overhandigd aan burgemeester Wendy Verkleij. Bij die gelegenheid is ook de vlag van de gemeente officieel gehesen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Gemeente Noordwijk / G.N.W. Krol
Marc Scheidius, secretaris van de Hoge Raad van Adel, overhandigt het wapendiploma voor de gemeente Noordwijk aan burgemeester Wendy Verkleij

Het wapen van Noordwijk is al bij Koninklijk besluit van 20 december 2019 aan de gemeente verleend, maar het officiƫle wapendiploma kon nu pas worden uitgereikt. Het wapen is verleend aan de nieuwe gemeente Noordwijk die per 1 januari 2019 is gevormd door de samenvoeging van Noordwijk en Noordwijkerhout. Het bestaat uit een zwarte leeuw met rode tong en rode nagels op een zilveren schild dat gedekt wordt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.

Het wapen gaat terug op de gedeelde oorsprong van de beide wapens die de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout hebben gevoerd, namelijk het oude wapen van de ambachtsheerlijkheid Noordwijk. Deze ambachtsheerlijkheid werd aan het begin van de dertiende eeuw gesplitst in twee afzonderlijke rechtsgebieden: de heerlijkheid Noordwijk en de heerlijkheid Noordwijkerhout, de voorlopers van de twee gemeenten.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Gemeente Noordwijk / G.N.W. Krol
Burgemeester Wendy Verkleij van Noordwijk hijst de nieuwe gemeentevlag

De gezagsdragers in de beide rechtsgebieden, de heren van Noordwijk, waren leden van dezelfde familie en voerden in zilver een zwarte leeuw. Een inwoner van de gemeente had in oude wapenboeken ontdekt dat de leeuw in het familiewapen van de heren van Noordwijk ook een rode tong en rode nagels had. Dat is een belangrijke en interessante toevoeging waarmee het nieuwe wapen van Noordwijk zich onderscheidt van het oude wapen van Noordwijk, dat alleen een geheel zwarte leeuw liet zien.