Wapen voor gemeente Land van Cuijk

Bij Koninklijk besluit van 28 oktober 2021 is aan de gemeente Land van Cuijk een wapen verleend. Donderdag 10 maart jongstleden overhandigde jonkheer Pieter de Savornin Lohman, voorzitter van de Hoge Raad van Adel, en Jos van den Borne, heraldisch medewerker van de Raad, het wapendiploma aan waarnemend burgemeester Wim Hillenaar.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Foto Joop Smeets, Cuijk
Diploma met het wapen van Land van Cuijk

De officiële overhandiging vond plaats aan het begin van de gemeenteraadsvergadering, die vanwege corona digitaal plaatsvond en via livestream te volgen was.

Het wapen dat aan de gemeente is verleend gaat terug op het oude wapen van het historische Land van Cuijk en dat van de heren van Cuijk. Het wapen van de heren van Cuijk komt al voor in oude, middeleeuwse wapenboeken, zoals het Wapenboek Bellenville uit het einde van de 14e eeuw en het bekende Wapenboek van de Heraut Gelre van rond 1400.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Foto Joop Smeets, Cuijk
Overhandiging van het wapendiploma voor Land van Cuijk. Van links naar rechts Wim Hillenaar, waarnemend burgemeester van Land van Cuijk, jonkheer Pieter de Savornin Lohman, voorzitter van de Hoge Raad van Adel, en Jos van den Borne, heraldisch medewerker van de Raad.

Aan dit opvallende wapen met zijn dwarsbalken en merletten – dat zijn bijzondere heraldische vogeltjes zonder snavel en pootjes – is de burcht uit het wapen van Grave toegevoegd.

De officiële omschrijving van het wapen luidt: ‘In goud twee dwarsbalken, vergezeld van acht zoomsgewijze geplaatste merletten en in het hart een geopende burcht, alles van keel [rood]. Het schild gedekt met een gouden kroon van twaalf parels waarop drie parels.’