Open Monumentendag 2022 Den Haag

Zaterdag  10 september a.s. opent de Hoge Raad van Adel zijn deuren tijdens de Open Monumentendag 2022. Bezoekers krijgen die dag de gelegenheid om het interieur van het pand aan de Nassaulaan 2-b in Den Haag te bewonderen en het een en ander te horen over de geschiedenis, taken en werkzaamheden van de Raad. Ook zullen enkele bijzondere stukken worden geëxposeerd.

De Hoge Raad van Adel is gevestigd in een pand dat deel uit maakt van een complex van vier herenhuizen. Het huizenblok is in 1897 in neo-renaissancestijl gebouwd naar een ontwerp van de architect Pieter Lammens (1852-1930). Het interieur van het pand van de Raad is in de eerste helft van 2020 ingrijpend gerenoveerd en in oude luister hersteld. Daarbij werden ook de hout- en marmerimitaties weer aangebracht, die aan het licht kwamen tijdens kleurenonderzoek door restauratoren in opleiding van de Universiteit van Amsterdam.

Het huizenblok ligt naast het legendarische stenen bruggetje op de hoek van de Mauritskade en de Nassaulaan. Het bruggetje en zeer waarschijnlijk ook het pand van de Hoge Raad van Adel worden beschreven in de beroemde roman Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan uit 1906 van de schrijver Louis Couperus (1863-1923).

Medewerkers van de secretarie verzorgen op zaterdag 10 september om 10.30, 13.30 en 15.30 uur rondleidingen voor groepjes van maximaal tien deelnemers. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dat kan per e-mail. We vragen deelnemers om bij hun bezoek een identiteitsbewijs mee te nemen.

Meer informatie over de Open Monumentendag 2022 Den Haag vindt u op de website Monumentenzorg Den Haag waar u ook het programma van de dag kunt downloaden.