Nieuwe onderscheidingsvlag voor de minister van Defensie

Vorige week maandag 2 oktober werd de nieuwe onderscheidingsvlag van de minister van Defensie gehesen op het dak van het ministerie aan het Plein in Den Haag.

Minister van Defensie Kajsa Ollongren ontving die dag uit handen van Brigade-generaal b.d. Jost van Duurling, voorzitter van de Traditiecommissie Krijgsmacht, de nieuwe onderscheidingsvlag. De voorzitter, secretaris en heraldisch medewerker van de Hoge Raad van Adel waren bij de overhandiging aanwezig.

Vergroot afbeelding
Beeld: Ministerie van Defensie / foto Phil Nijhuis
Brigade-generaal b.d. Jost van Duurling, voorzitter van de Traditiecommissie Krijgsmacht, overhandigt de nieuwe onderscheidingsvlag aan de minister van Defensie, Kajsa Ollongren

De nieuwe vlag voor de minister kwam in de plaats van de onderscheidingsvlag die in 1957 was vastgesteld. Voor het ontwerp van de vlag won de Traditiecommissie Krijgsmacht advies in bij de Hoge Raad van Adel.

Vergroot afbeelding
Beeld: Hoge Raad van Adel
De onderscheidingsvlag van de minister van Defensie op het gebouw van het ministerie aan het Plein in Den Haag. Op de voorgrond het wapen van de stad Rotterdam. Het gebouw was van 1747 tot 1795 het logement van de vertegenwoordigers van die stad in de Staten van Holland

Aanleiding voor de nieuwe onderscheidingsvlag was de wens van de minister en de Staf van de Koninklijke Marechaussee om in de onderscheidingsvlag een verwijzing naar dit (sinds 1989 zelfstandig opererende) krijgsmachtdeel op te nemen, naast de symbolen voor de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht.

Samenvoeging van de afzonderlijke symbolen van de krijgsmachtdelen, op zichzelf krachtige figuren, zou echter leiden tot een ingewikkelde combinatie. In overleg met de Hoge Raad van Adel is daarom gekozen voor een eenvoudigere combinatie bestaande uit twee gekruiste zwaarden en de Koninklijke kroon, waarmee bij uitstek de bescherming van het het Koninkrijk door de gehele krijgsmacht tot uitdrukking wordt gebracht.

De onderscheidingsvlag van de minister van Defensie is op 1 september jongstleden vastgesteld.

Vergroot afbeelding
Beeld: Ministerie van Defensie / foto Phil Nijhuis
Close-up van de onderscheidingsvlag